Çene Eklemi Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Çene eklemi rahatsızlıkları ya da tıbbi adı ile TMJ (Temporomandibular Eklem Bozukluğu), her yıl milyonlarca insanı etkisi altına alan bir diş hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Bu kadar yaygın olmasına rağmen çene eklemi rahatsızlığı konusunda pek çok yanlış anlaşılma, eksik bilgi ve tanı – tedavi hakkında yetersizlikler bulunuyor. Eğer siz de çene ekleminde meydana gelen bozukluklar hakkında detaylı bilgi almak ve tedavi yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız, bu rehber tam size göre. Çene eklemi bozukluğu nedir, semptomları ve sebepleri nelerdir, nasıl tedavi edilir ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir, hepsi bu rehberimizde.Dent Dizayn ile iletişime geçmek için lütfen bu linke tıklayın.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?

Çene eklemi rahatsızlığı, çene eklemi bozukluğu ya da en yaygın bilinen tıbbi adı ile TMJ, kafatasınızı çenenize bağlayan eklemde meydana gelen bozukluklar olarak tanımlanmaktadır. Çene eklemini, çenenizi kafatasınıza bağlayan bir çeşit menteşe olarak hayal etmeniz mümkün. Çene eklemi rahatsızlığına sahip olan biri, büyük bir ihtimalle zarar görmüş ve çokça ağrı yaratan bir temporomandibular ekleme sahiptir demektir.

Bu noktada belirtmekte fayda vardır ki her insanın iki adet temporomandibular eklemi bulunur. Her biri çenesinin iki tarafında yer alır. Çene eklemi bozukluğu olan kişiler, genellikle tek bir taraftaki ağrıdan ve belirtilerden mustariptir, ancak nadir durumlarda her iki eklemin de hasar görmüş olması mümkündür.

Çene Eklemi Rahatsızlıkları Neden Olur?

Çene eklemi rahatsızlıklarının pek çok farklı sebebi bulunur. Bir çene eklemi uzmanı ile görüştüğünüz zaman büyük bir ihtimalle size aşağıdaki sebeplerden bir tanesini sunacaktır:

* Genetik faktörler
* Farklı arterit çeşitleri
* Çene ve dişlere alınan darbeler
* Diş gıcırdatma ve diş sıkma
* Temporomandibular eklem ve kafatası arasındaki diskin yerinden oynaması
* Temporomandibular eklem ve kafatası arasındaki diskin erozyona uğraması
* Stres

Bununla birlikte çene eklemi bozukluğunun sebebini tam olarak net bir şekilde tespit etmek ve tanısını koymak biraz zor olabilir, o yüzden de bu rahatsızlık şüphesi ile gittiğiniz diş hekiminin alanının en iyisi olması çok önemlidir.

Çene Eklemi Rahatsızlıkları Belirtileri Nelerdir?

Çene eklemi rahatsızlıklarının bol ağrılı ve sancılı yan etkileri olduğunu söylemek mümkündür. çene eklemi ağrısı ile başlayan çene eklemi rahatsızlıkları, beraberinde pek çok farklı semptomu da getirmektedir. İşte onlardan bazıları:

* Çene ağrısı ve çene bölgesinde hassasiyet
* Sertleşmiş çene kasları
* Kulak ağrısı
* Ağız ağrısı
* Gözlerde ağrı ya da sıkılama
* Yüz çevresinde sıkışıklık
* Çiğnemede zorlanma
* Çiğnerken ağrı
* Çene kitlenmesi
* Çene eklemi çıkıklığı
* Ağzı açarken ya da kaparken tıklamaya benzer bir ses
* Zamanla migrene dönen baş ağrıları
* Kulaklarda çınlama

Çene Eklemi Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?

Bu noktada şunu belirtmekte fayda vardır: Saymış olduğumuz tüm bu yan etkilere en az bu miktarda bir liste yan etki daha eklemek mümkündür, bu yüzden de çene eklemi rahatsızlığını teşhis etmek, zor bir süreç haline gelebilmektedir. Yanlış tanı oluşmaması ve doğru olmayan tedavi süreçlerinin başlatılmaması adına bu belirtilerden herhangi biri ile karşılaşıldığı anda bir diş hekimine başvurmakta ve detaylı bir tetkik sürecinden geçmekte fayda vardır.

Çene eklemi bozukluğunu teşhis eden herhangi bir standart test bulunmaktadır. Çene eklemi bozukluğuna dair kesin bir tanı koyabilmek için özellikle TMJ alanında uzmanlaşmış ve tedavisinde tecrübe edinmiş bir diş hekimi arıyor olmanız çok önemlidir. Belirtilerinizi anlayacak, çene kaslarının nasıl çalıştığı ile ilgili detaylı bilgi sahibi olan bir hekim, herhangi bir çene eklemi rahatsızlığı ile karşı karşıya olup olmadığınızı tespit edebilecek en iyi hekimdir. Diş hekiminiz kesin tanı koyabilmek adını çenenizin fiziksel ve görsel bir muayenesini yapmakla birlikte detaylı bir röntgen incelemesi de isteyecektir. Bazı özel durumlarda tomografi ya da MR çekilmesi de gerekebilir.

Çene Eklemi Rahatsızlığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çene eklemi rahatsızlığında herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmadan önce sendromun geçici mi kalıcı mı olduğu tespit edilmelidir. Geçici ve ciddiyet teşkil etmeyen, hastanın genel ağız ve diş sağlığına risk oluşturmayan TMJ bozukluklarında kalıcı tedavi yöntemlerinden çok ağrı yönetimi tedavileri önerilmektedir, zira bu tür çene eklemi rahatsızlıkları genellikle kendi kendilerine geçebilecek bir yapıya sahiptir. Çene eklemi ağrısı ile baş etmenin farklı yöntemleri vardır:

* Tırnak yemekten ve kalem gibi yabancı cisimleri çiğnemekten uzak durmak

* Diş gıcırdatmayı ya da diş sıkmayı bırakmak (Bunun için diş hekiminiz size bir diş gıcırdatma başlığı kullandırabilir)

* Ağrı yapan bölgeleri sıcak ya da soğuk kompres uygulamak

* Ağrı kesici tedavisine başlamak

* Çene gerginliğini kontrol altına alabilmek için rahatlama teknikleri uygulamak

* Akapunktur yaptırmak

* Daha yumuşak gıdalara yönelirken yapışkan ya da zor çiğnenen gıdalardan uzak durmak

* Yemek yerken lokmaları olabildiğince küçültme.

* Sakız çiğnememek, ağzı fazlaca geniş açarak esnememek, yüksek sesle şarkı konuşmamak ve benzeri aşırı çene hareketlerinden uzaklaşmak

Ağrı yönetimi ile ortadan kaldırılamayan çene eklemi tedavisi ise genellikle tıbbi müdahale ve operasyon gerektiren tedaviler olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş hekimlerinin çene eklemi rahatsızlıklarında önerebileceği tedavi yöntemleri şu şekildedir:

– Özel Yapım Diş Aparatı Kullanımı: Atlet ve sporcuların kullandığı ağız başlıklarına benzeyen bu aparatlar, çene eklemi bozukluğunu ortadan kaldırma konusunda yüksek başarı oranlarına sahip aparatlar olarak bilinmektedir. Bu diş aparatları aynı zamanda operasyonel bir müdahale gerektirmez ve bütçeleri zorlamayan fiyat skalalarındadır, bu yüzden de TMJ tedavisinde en uygun yöntem olarak geçer.

– Çene Eklemi Splinti: Çene eklemi splint tedavisi de bir başka apareyin TMJ bozukluğunda kullanılması anlamına gelir. Splint, alt ya da süt çeneye uygulanan ve dişlerin arasında durmak üzere tasarlanan, şeffaf bir apareydir. Takılıp çıkartılabilen splint, yanlış kapanmadan dolayı meydana gelen çene eklemi bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Bazı durumlarda sadece gece kullanılması tavsiye edilen çene eklemi splinti, çene eklemi bozukluğunun komplikasyon durumuna göre günün 24 saati kullanılmak üzere de verilebilir. Elbette hasta yemek yerken ya da dişlerini fırçalarken bu apareyi çıkartabilecektir.

– Fizik Tedavi: Fizik tedavi uygulamaları, çene eklemi rahatsızlıklarında sıklıkça başvurulan bir diğer tedai yöntemidir. Fizik tedavinin kapsamına çene, ağız ve yüz egzersizleri dahil edilebilir. Buna ek olarak sıcak veya soğuk kompres uygulaması da çene bölgesi etrafındaki sertliği ve ağrıyı azaltabilmek adına önerilebilen tedavi uygulamaları arasındadır. Burada fizik tedavi uzmanınız ile yakınen çalışıyor olmanız ve onun size özel hazırlamış olduğu tedavi planına birebir uyuyor olmanız çok büyük önem taşır. Bu tedavi planının, çenenizin doğal yapısına, sahip olduğunuz çene eklemi bozukluğunun doğasına ve spesifik olarak gösterdiğiniz yan etkilere göre şekillendiğini unutmamak gerekir.

– Enjeksiyon Tedavisi: Özellikle ağrı ve semptom tedavisinde kullanılması tercih edilen enjeksiyon tedavisi, splint, aparey ya da fizik tedavi gibi yaygın bir tedavi yöntemi olmasa da, bazı spesifik durumlarda başvurulabilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Steroid ya da botoks enjeksiyonundan oluşabilen bu tedavi, kesinlikle uzman diş hekimleri kontrolünde ve onayında gerçekleştirilmelidir.

– Çene Eklemi Ameliyatı: Son olarak en ciddi ve komplike çene eklemi rahatsızlıklarında önerilen tedavi yöntemi, çene eklemi ameliyatıdır. Çene eklemi operasyonu diş hekiminizin muayenehanesinde gerçekleşebileceği gibi daha kapsamlı bir hastanede de yapılması tercih edilebilir. Açık eklem operasyonu, artroskopi ya da kondilektomi, çene eklemi ameliyatlarında tercih edilebilen farklı yöntemlerdir. Elbette her çene eklemi rahatsızlığına sahip olan hasta çene eklemi ameliyatı olmak zorundadır diye bir kanı yoktur; bu yüzden de kesin ameliyat kararı vermeden önce diğer tedavi yöntemlerinin denenmesinde fayda olabilmektedir.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Tedavi Fiyatları Ne Civarda?

Çene eklemi rahatsızlığına dair tedavi fiyatları, hangi tedavi yöntemini seçmiş olduğunuza bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Aparey kullanımı ile kapsamlı bir çene eklemi ameliyatı prosedürü, elbette farklı fiyat skalalarına sahip olacaktır. Eğer siz de çene eklemi rahatsızlığına sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız ve kesin tanı konmasını istiyorsanız, Sancaktepe’de bulunan diş kliniğimizden randevu olarak uzman hekimlerimizle bir konsültasyon gerçekleştirebilirsiniz. çene eklemi bozukluğunuzun olup olmadığını kliniğimizde tespit edebilir ve size en uygun tedavi yöntemi üzerinde karar kılabilirsiniz. Tüm bunları yapabilmek için tek yapmanız gereken şey, Dentdizayn ile iletişime geçmek.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz