Diş Eti Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

Diş etleriniz, ağız ve diş sağlığınızı koruma konusunda büyük rol oynar. Tıpkı dişlerinizde ya da diş köklerinizde meydana gelebilecek rahatsızlıklarda olduğu gibi, diş etlerinizde de çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmanız mümkündür. Kimi zaman yanlış ya da noksan ağız & diş bakımı süreçleri, kimi zaman da genetik faktörler farklı diş eti hastalıklarına yol açabilir. Bu hastalıklardan bir tanesi de diş eti şişmesidir. Şişkin diş eti, pek çok farklı sebepten meydana gelebilir ve diş etlerinin durumuna göre farklı tedavi yöntemleri belirlenir. Diş eti şişmesi nedenleri nelerdir, nasıl giderilir ve benzer periodontal rahatsızlıklarla karşılaşmamak için ne yapmalı, detaylar burada.Bizle iletişime geçmek, Dent Dizayn Kliniklerinden randevu almak için lütfen bu linke tıklayın.

 

Diş Eti Şişmesi Nedir?

Diş eti, çene kemiğini boydan boya saran pembemsi, kalın bir tabaka olarak bilinir. Bu tabaka oldukça serttir, liflidir ve içerisinde reg, yani kan damarı bulundurur.  Diş eti rahatsızlıklarına bakan diş hekimliği dalına ise periodontoloji denir.

 

Diş etleriniz, şiştiklerine kendilerine öne doğru iterler ve daha büyük bir fiziksel form alırlar; yani diş eti şişmesini tespit etmek oldukça kolaydır. Şişkinlik ilk etapta diş ile diş etinin kesiştiği noktada başlar ve zamanla, tedavi edilmediği sürece giderek yukarıya doğru yayılmaya devam eder. Diş etleri şiştikçe dişleri de kaplamaya ve daha küçük gözükmelerine sebep olmaya başlar. Bununla birlikte şişkin diş etleri standart pembemsi renginden uzaklaşarak kırmızıya daha yakın bir renk alırlar.

 

Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Diş etinde şişkinlik nedenlerine yakından baktığımız zaman, aslında diş eti şişmesinin bir kaynak hastalık değil, kaynak hastalığın yarattığı bir yan etki olduğunu görebiliriz. Diş eti neden şişer sorusuna duruma göre aşağıdaki cevapları vermek mümkündür:

– Diş Eti İltihabi (Gingivit):Eğer diş etlerinizde bir iltihaplanma söz konusu ise bunun ilk belirtisi diş eti şişmesi olacaktır. Diş eti şişmesinin en yaygın sebepleri arasında çeşitli diş eti iltihapları gelir. Bu gibi durumlarda diş etleriniz fazlaca hassas, kırmızı renkte ve ağrılı bir hal alır. Özellikle dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken diş etlerinizin daha çabuk kanamaya başladığını fark edersiniz. Çoğu diş eti iltihabı fark edilemeyecek düzeyde şişkinlikler ve yok denecek kadar az belirti ile başladığı için pek çok kişi ilk etapta iltihabın farkına bile varmaz. Ancak zamanında tedavi edilmediği takdirde gingivit, kendini çok daha ileri seviyelere taşıyarak diş kaybına dahi yol açan sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden de diş eti şişkinliği tespit edildiği anda bir periodontoloji uzmanına görünmek gerekir. Gingivit nasıl oluşur diye merak ediyorsanız hemen belirtelim: Diş eti enfeksiyonlarının en yaygın sebebi, yetersiz ağız ve diş bakımıdır. Bu gibi durumlarda dişlerin etrafında bakterilerle dolu bir plak meydana gelir. Bu plak, zaman içerisinde tartara dönüşür ve bir yerden sonra ne diş ipi ile ne de düzenli diş fırçalama ile çıkar. Tartarın yarattığı en büyük diş sağlığı sorunu da diş eti iltihaplanması olur.

– Hamilelik:Pek çok kişi bunu bilmez ama hamileliğin yaygın yan etkileri arasında şişkin diş etleri de vardır. Vücuttaki hormon değişimleri ve artışı, diş etlerindeki kan akışını ve hacmini de artırabilmektedir. Bu gibi durumlarda diş etleri çok daha hassas ve daha şiş bir konuma gelir. Herhangi ciddi bir yan etki oluşturmadığı sürece bu durum, hamileliğin son aylarında ya da en geç doğumdan sonra normale döner. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki hamilelik döneminde vücut tarafından salgılanan değişik hormonlar, vücudun normal şartlar altında diş eti enfeksiyonlarına sebep olan bakteriler ile savaşma kabiliyetini azaltabilir. Bu yüzden de tüm hamilelik süreci boyunca ağız ve diş hijyenine ekstra özen göstermek gerekir.

– Beslenme Bozuklukları:Özellikle B ve C vitaminleri başta olmak üzere genel olarak vitamin eksikliğine maruz kalma diş etlerinin şişmesine neden olabilir. Ne de olsa C vitamini, dişleriniz ve diş etlerinizin yenilenmesinde büyük rol oynar. Eğer vücudunuzdaki C vitamini değerleri standartların altına düşerse, İskorbüt hastalığına yakalanma riskiniz artar. Bu hastalık da kansızlığa ve yan etki olarak da şişkin diş etlerine yol açabilir.

– Enfeksiyon:Mantar, bakteri ve virüsler tarafından meydana gelen enfeksiyonların diş etlerinin şişmesine yol açma ihtimali yüksektir. Viral bir salgına ya da antibiyotik tedavisi gerektirecek kadar ciddi bir grip virüsüne yakalandığınız takdirde diş etlerinizin şişmeye başlaması olasıdır. Bu durum, hastalığınız iyileşmeye eğilimi göstermeye başladığında kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

– İlaç Kullanımı:Eğer son zamanlarda yeni bir ilaç almaya başladıysanız ve ilacın yan etkilerini prospektüs üzerinden okumadıysanız, aslında şişkin diş etlerinizle bir nevi ilaç yan etkisi yaşıyor olabilirsiniz. Bazı ilaçlar, içerisindeki bileşenlerden dolayı yapısal olarak diş etlerinde şişkinliğin meydana gelmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda ilacı yazan hekim ile görüşmenizde fayda vardır.

– Marka Değişikliği:Daha önce kullandığınız diş fırçası, diş macunu, ağız suyu ya da diş ipi markasını değiştirdiyseniz, diş etleriniz bu marka değişikliğine karşı geçici bir reaksiyon gösteriyor olabilir. Markayı kullanmaya devam ettiğiniz sürece diş etlerinizin şişkinliği inmiyorsa, eski markaya dönmek doğru bir tercih olabilir.

 

Diş Eti Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

Elbette bariz düzeyde bir şekil, form ve ebat değişikliğinin yanı sıra, diş eti şişmesine dair en yaygın belirtiler şunlardır:

* Diş etlerinde şişkinlik ve büyüme
* Pembe renkteki diş etlerinin kırmızılaşması
* Dokununca hassasiyet
* Diş eti bölgesinde ve diş köklerinde süreklilik gösteren bir ağrı
* Diş eti kanaması

 

Eğer bu belirtilerden şikayetçiyseniz ve diş eti şişmesi nasıl geçer diye merak ediyorsanız, bir an önce bir periodontoloji randevusu almanız gerekir.

 

Diş Eti Şişmesi Tedavisi Nedir?

Eğer diş etleriniz şişkin olduğu için bir tedavi yöntemi arayışı içindeyseniz, gittiğiniz diş eti uzmanı size aşağıdaki metotlardan birini önerecektir:

– İlaç Tedavisi:Eğer diş etleriniz 2 haftadan daha uzun bir süredir şişse, kesinlikle ilaçlı bir diş eti tedavisi görmeniz gerekir. Bunu gerçekleştirmek için diş eti uzmanınız öncelikle size bir dizi soru soracak ve diş eti şişmesinin temel kaynak sebebini bulmaya çalışacaktır. Eğer problem gingivit, yani diş eti iltihaplanması ise buna yönelik bir diş eti tedavisi uygulanması gerekir. Diş etlerinizin şişmesine sebep olan temel nedene bağlı olarak diş hekimi size ilaçlı ağız suları kullanımı ya da spesifik bir diş macunu markası tavsiye edebilir. Bazı durumlarda antibiyotik kullanımının da işe yaradığı görülmüştür. İleri seviye gingivitin söz konusu olduğu durumlarda diş eti cerrahisine gerek duyabilir. Elbette tüm bu yöntemlerden hangisinin sizin için optimal olduğuna diş hekiminiz bir dizi tahlil, test ve röntgen sonucu karar verecektir.

– Evde Tedavi:Özellikle hamilelik döneminde gereksiz ilaç kullanımını önlemek adına bazı diş hekimleri, ilaçlı tedavi yerine evde başvurulabilecek doğal tedavi yöntemlerini önermektedir. İleri seviye medikal bakım gerektirmeyen durumlarda tuzlu su ile gargara, bol su tüketimi, düzenli diş ipi kullanımı, alkol ve sigara tüketiminin kesilmesi ve diş etleri üzerine sıcak kompres gibi yöntemlerin etkili olduğu görülmüştür.

 

Eğer siz de diş eti şişmesinden şikayetçiyseniz ve Sancaktepe bölgesinde bir diş hekimi arıyorsanız, Dent Dizayn Diş Kliniği ile iletişime geçerek hemen bir randevu oluşturabilirsiniz.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz