Diş Gıcırdatma Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

İnsanlar olarak fiziksel görünümümüz üzerinde fazlaca yoğunlaşır ve onu mükemmelleştirmek için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışırız; ancak çoğu zaman aynı özeni ve önemi ağız ve diş sağlığımıza göstermeyi ihmal ederiz. Dişlerimiz de en az tüm diğer organlarımız ve fiziksel özelliklerimiz kadar önemlidir; bu yüzden de onlar da bizden özel ilgi ve destek beklerler. Dilediğiniz tüm lezzetli yemekleri yemenizi sağlayan ve bembeyaz bir gülümsemeye sahip olmanıza olanak sağlayan dişlerinizi her türlü tıbbi soruna karşı da koruma altına almanız gerekir; buna büyük bir risk teşkil eden diş gıcırdatması da dahil.Dent Dizayn ile iletişime geçmek için lütfen bu linke tıklayın.

 

Diş gıcırdatması ya da diş sıkma olarak bilinen bruksizm, çağımızın gizli diş hastalığı olarak giderek yaygınlaşan bir profile sahiptir. Özellikle hastalığa dair yeterince doğru bilgi ve güvenilir kaynak olmadığı için diş gıcırdatması çoğu zaman göz ardı ediliyor, bu konuda doktora gitmek ihmal ediliyor ve hastalık, kişiye farkında olmadan büyük tıbbi riskler teşkil ediyor. Diş gıcırdatması tam olarak nedir, belirtileri nelerdir ve en önemlisi alınması gereken sağlık önemleri ya da gerçekleştirilmesi gereken tedavi yöntemleri nelerdir, gelin hep birlikte öğrenelim.

 

Diş Gıcırdatması Nedir?

Tıbbi olarak bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatması, bir bireyin dişlerini bilinçsizce gıcırdatması, sıkması ya da yumması ile meydana gelen bir diş hastalığıdır. Diş gıcırdatıldığında meydana gelen hareket, bir yiyeceği çiğnerken çene kemiklerinin oluşturduğu hareket düzenine benzerdir. Öte yandan bunu sık sık gün içerisinde bilinçli olmayan bir şekilde yaparsanız, bu diş gıcırdatması gibi tıbbi bir sorun olarak tanımlanır. Araştırmalar, dünyadaki yetişkin popülasyonunun yüzde 20’sinin diş gıcırdatmasından mustarip olduğunu ortaya koyuyor.

 

Diş Gıcırdatması Neden Olur?

 

Her ne kadar diş gıcırdatma sebeplerini parmakla göstermek o kadar da kolay olmasa da, çoğu zaman stres kaynaklı bir kötü alışkanlık olduğu tespit edilmekte. Özellikle gece diş gıcırdatma alışkanlıkları çoğaldığı için bu hastalığın aslında bir nevi uyku bozukluğu olduğunu da söylemek mümkün. Anksiyete ve stres, diş gıcırdatmasının en yaygın sebepleri olarak bilinmekte. Bununla birlikte çocuklarda diş gıcırdatma sebepleri arasında ayrıyeten yanlış beslenme alışkanlıkları da eklenebilmekte.

 

Stresin yanı sıra kapanış bozuklukları da diğer diş gıcırdatması sebepleri olarak kabul ediliyor. Alt ve üst çenede yer alan dişlerin bir araya gelmesinde dengesizlik oluştuğunda kişi, bir süre sonra sürekli olarak diş gıcırdatma alışkanlığı edinmeye başlıyor.

 

Diş gıcırdatmasının nadir görünen bir diğer sebebinin de uzun süreli psikolojik ya da psikiyatrik ilaç tedavisi de olabileceğini belirtmekte fayda var.

 

Diş Gıcırdatması Hangi Sonuçlara Yol Açabilir?

Diş gıcırdatması çözüm ile sonuçlanmadığı durumlarda pek çok istenmeyen duruma yol açabilir ve kişilerde geçici ya da kalıcı hasar oluşmasına sebebiyet verebilir. Her ne kadar ilk başta size zararsız gelse de diş gıcırdatması, dişlerinizde ciddi yıpranmalara yol açarak çene kemiklerinizde ve kaslarınızda strese yol açacaktır. Aynı şekilde diş minesini de yıpratabilen diş gıcırdatma, çeneyi yoracağı gibi sürekli baş ağrılarına neden olabilir. İşte diş gıcırdatmasının yol açabileceği istenmeyen durumlardan bazıları:

* Sürekli baş ağrıları
* Yorgun ve yıpranmış çene kasları & kemikleri
* İstenmeyen diş hastalıklarının oluşumu
* Uyku düzensizliği
* Dişlerin kısalması ve törpülenmesi
* TMJ (Temporomandibular Eklem Bozukluğu, Çene Eklemi Bozukluğu)
* Miyofasiyel ağrı sendromları
* Artrit

 

Diş Gıcırdatması Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Her şeyden önce belirtmek gerekir ki diş gıcırdatmasını tespit etmek ve tanısını koymak oldukça zorlu bir süreçtir. Diş gıcırdatmasının herhangi bir görsel yan etkisi olmadığı için salt dişlerin yıpranmış ya da kısalmış olmasına bakarak onu tespit etmek neredeyse imkansızdır. Dişlerin yıpranmış olması tek başına hiçbir zaman bir diş gıcırdatma belirtisi olarak sayılmamalı, buna ek olarak farklı test ve tetkikler de yapılarak daha kesin bir tanı koyma yoluna gidilmelidir. Her bir diş yıpranmasının farklı sebepleri olabileceği gibi bunun, profesyonel bir gözün ayırt edebileceği durumlar olduğunu da söylemekte fayda vardır.

 

Burada en az diş hekimi kadar hastaya da büyük bir pay düşer. En iyi diş hekimine gitmiş olsanız bile diş gıcırdatma ile ilgili sahip olduğunuz şikayetlerinizi net ve anlaşılır bir biçimde açıklıyor olmanız çok önemlidir. Diş gıcırdatmanın hangi zaman dilimi aralığında daha çok sıklaştığını, bilinçli ya da bilinçsiz olarak yapıp yapmadığınızı, kontrol altına almaya çalıştığınızda ne gibi yan etkilerle karşılaştığınızı ve ne zamandan beri bu sorun işe karşı karşıya olduğunuzu izah etmeli, doktorunuzun da bu belirtilere göre bir tanı koymasına yardımcı olmalısınız.

 

Diş gıcırdatma tanısı konduktan sonra sıra, doğru diş gıcırdatma tedavisini seçmeye gelir. Kişinin hangi diş gıcırdatma tedavisi üzerinden iyileştirileceği ise diş gıcırdatma sebebine göre seçilmektedir. Buradaki amaç, sadece diş gıcırdatmasını değil, aynı zamanda diş gıcırdatmaya yol açan sebebi de tedavi edebilmektedir. En yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri şu şekildedir:

– Isırma & çiğneme değerlendirmesi: Anormal ısırma alışkanlıkları diş gıcırdatmasının temel sebeplerinden olabilir. Eğer durum buysa her şeyden önce bir diş check-up’ı yaptırmak ve potansiyel hastalıkları tespit etmek gerekir. Bu sayede diş hekiminiz bu alışkanlığınızın köküne inebilir. Bu gibi durumlarda diş gıcırdatma aslında bir hastalıktan çok, başka bir dental hastalığın yan etkisi niteliği taşımaktadır.

– Efektif stres yönetimi: Stres ve endişeden dolayı meydana gelen diş gıcırdatması sendromlarında her ikisinin de tedavi altına alınması gerekir. Bazı insanlar stresi doğal olarak karşılayabilirken bazılarında diş gıcırdatması gibi ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir; ne de olsa her insanın stres ile başa çıkma kabiliyeti farklıdır. Yoga, meditasyon ya da psikolojik terapi gibi yöntemlerle stresin kontrol altına alınması gerekir. Buna ek olarak uykuda da diş gıcırdatma söz konusu ise, uykudan önce rahatlatıcı bir banyo almak stresli bir şekilde uykuya dalmayı engelleyebilir. Stres düzeyiniz ileri seviyelerde ise kesinlikle psikolojik desteğe başvurmanız gerekmektedir.

– Aparat kullanımı: Diş gıcırdatma aparatı ya da diş gıcırdatma dişliği kullanmak da burksizmin bir diğer tedavi yöntemidir. Özellikle kapanış bozukluğundan dolayı diş gıcırdatma sendromları ile karşı karşıyaysanız bu tedavi yöntemi oldukça etkili bir yöntem olarak bilinmektedir. Aparat kullanımı genellikle diş gıcırdatmanın türüne göre değişebilir ve durumun ciddiyetine bağlı olarak kullanım süreleri uzayabilir ya da kısalabilir. Bu noktada belirtmekte fayda vardır ki eczanelerde ya da diğer perakende mağazalarında karşınıza çıkacak diş gıcırdatma önleyici aparatların, diş hekimlerinin muayenelerinde özel olarak yaptırdıkları aparatlar ile hiçbir alakası yoktur. Dışarıdan satın alacağınız aparatlar, dişçi muayenesinde yaptıracağınız aparatlar gibi kalıcı ve efektif bir etki bırakmayacaktır. Diş hekimi uzmanınız ile konsültasyona giderek tam olarak nasıl bir aparatın sizin için doğru olduğunu ve ne kadar süre onu kullanmanız gerektiğini tespit edebilir, diş gıcırdatmanız ile birlikte kapanış bozukluğunuzu da tedavi ettirebilirsiniz.

 

Tüm bunlara ek olarak diş gıcırdatması ile başa çıkabilmek, belli başlı önlemlerin de alınmasını gerektirmektedir. Yüksek alkol ya da kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, aşırı ve gereksiz çiğneme yapmamak (buna sakız çiğnemek de dahil) ve yiyecek olmayan şeyleri bilinçsizce çiğnememek (kalem gibi), kendi başınıza alabileceğiniz önlemlerden bazıları. Stres düzeyinizi yönetebilmek, hiçbir sorununun sizin sağlığınızdan ve iyiliğinizden daha önemli olmadığının farkına varabilmek de alabileceğiniz diğer önemler arasında baş gösteriyor.

 

Diş Gıcırdatması Tedavisi Fiyatları Nedir?

Diş gıcırdatma tedavisi fiyatları, nasıl bir tedavi yöntemi izleyeceğinize bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin eğer bir diş gıcırdatma aparatı ya da diş gıcırdatma dişliği kullanmayı planlıyorsanız, bunun fiyatını size uzman diş hekimi verecektir. Bununla birlikte eğer diş gıcırdatmanız tamamen stres kaynaklı ise diş hekiminizin sizin için yapabileceği pek fazla şey olmayacaktır. Bu noktada asıl başvurmanız gereken kişi bir terapist, psikolog ya da durumun ciddiyetine bağlı olarak bir psikiyatr olacaktır. Elbette onların tedavi fiyatları daha farklı bir skalada değerlendirilecektir.

 

Eğer siz de diş gıcırdatma sorunu ile karşı karşıyaysanız ve artık bu sorunu kökünden çözmek istiyorsanız, İstanbul Sancaktepe’de bulunan diş kliğimizi ziyaret edebilirsiniz. Kliniğimizde diş gıcırdatmanızın temel sebeplerini tespit edebilir, nasıl bir tedavi yöntemi izlemeniz gerektiğine dair tavsiyeler alabilir ve uygun bir tedavi alarak diş gıcırdatma sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. Diş gıcırdatma tedavisi fiyatları başta olmak üzere bruksizme dair her türlü süreç ve prosedür hakkında bilgi almak için bizlerle iletişime geçmeniz yeterli.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz