Dolgu Tedavisi ve Çeşitleri

Diş dolgusu tedavisi ve çeşitleri, teknolojik gelişmelerle birlikte çeşitlenmiş ve birçok diş hekimi tarafından geliştirilmiştir. Zira, ağız ve diş sağlığı, kuşkusuz hepimiz için önem arz etmektedir. Sağlıksız bir ağız ve diş yapısı sebebiyle sindirim sistemi başta olmak üzere vücudumuzdaki diğer sistemlerin işleyişinde de problemler yaşanabilmekte ve sağlığımız tehlikeye girebilmektedir. Bu nedenle; ağız ve diş sağlığımıza önem veren diş hekimleri, diş dolgusu tedavisive çeşitlerialanında bizlere hizmet vermekte diş eti yâda dişlerdeki tüm problemlerimizi en kısa sürede en iyi tedavi seçeneği ile çözüme kavuşturmaktadırlar. Dişlerde çürüme, kırılma, zayıflama gibi çeşitli yapısal problemlerde ise diş dolgusu tedavisi yaptırmalı ve dolgularımızı düzenli olarak kontrol ettirmeliyiz.Bizle iletişime geçmek, Dent Dizayn Kliniklerinden randevu almak için lütfen bu linke tıklayın.

Diş Dolgu Tedavisi Nedir? 

Ağız ve diş sağlığını korumak amacıyla gerçekleştirilen diş uygulamaları arasında yer alan diş dolgusu tedavisi, dişlerde yapısal problemlerin çözüldüğü bir tedavi şeklidir. Örneğin; dişlerde biriken yiyecek artıkları ve çeşitli mikroplar sert diş dokusunun erimesine sebep olur ve dişte çürümelere neden olur. Bu durumda ise kişide ağrı hissiyatı oluşur ve beraberinde ciddi sorunlar da görülebilir. İşte bu gibi durumlarda çürüyen dişin ne durumda olduğu dişçi tarafından kontrol edilir ve diş dolgusu ile diş kurtarılabiliyor ise dolgu tedavisi yapılır. Bu nedenle; diş dolgusu tedavileri; dişleri kaybetmeden dişleri yenilemek amacıyla yapılan tedaviler arasında yer alır.

Diş Dolgusu İşlemine Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulur?

– Dişlerde hassasiyete ve ağrıya sebep olabilen diş çürüklerinin giderilmesinde ve dişteki hassasiyetin yok edilmesinde diş dolgusu işlemine başvurulur. Diş üzerinde çürümüş alanların tespit edilmesi ile başlayan çürük diş dolgu tedavisi, çürük alanların “dolgu malzemeleri” ile yeniden düzeltilmesi esasına dayanır.

– Çürük tedavisinin aksine diş dolgu tedavisi; tırnak yeme alışkanlığı, diş sıkma yâda gıcırdatma, sert besin yeme gibi durumlar sonrasında kırılan yâda çatlayan dişleri, tekrar estetiksel görünüme kavuşturmak için de tercih edilebilir.

Diş Dolgusu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu tedavileri, basit ve genellikle hastayı ağrı vb. açıdan rahatsız etmeyecek tedaviler arasında yer almaktadır. Diş dolgusu tedavisinin nasıl yapıldığına dair, herkes büyük endişe yaşasa da aslında endişeyi gerektirecek bir durum yoktur. Diş dolgusunun nasıl yapıldığını ise aşağıda daha detaylı olarak sizler için anlattık.

Diş Çürüklerinin Temizlenmesi

Dişin kırılması, çatlaması veya çürümesi durumunda yapılan diş dolguları, genelde diş çürüklerinin temizlenmesi ile başlamaktadır. Diş çürüğünün sebep olduğu durumları ortadan kaldırmak amacıyla yapılan bir diş dolgusu tedavisi, kuşkusuz diş çürüklerinin temizlenmesiyle başlayacaktır. Çürük bölgesinin temizlenmesi esnasında hiçbir ağrı hissiyatı oluşmayacağı gibi kanama vb. gibi durumlarla da karşılaşılmayacaktır. Dişleri temizlemek için kullanılan cihazlar ile kolaylıkla giderilen diş çürüklerinin bulunduğu alanlar sterilize edilerek diş dolgusuna hazır hale getirilir.

Diş Dolgusunun Yapılacağı Alana Kimyasalın Enjekte Edilmesi

Diş üzerinde yâda çevresinde bulunan çürüklerin arındırılmasından sonra dolgu yapılacak kısımlara kimyasal dolgu malzemesinin enjekte edilmesi işlemine geçirilir. Ardından ise çürükten kalan boşluğa kimyasal dolgu malzemeleri doldurulur ve son aşamaya geçilir.

Dişin Yapısına Göre Dolguyu Şekillendirme

Doktor ve dişçinin seçtiği dolgu malzemesinin temizlenen bölgeye yerleştirilmesinden sonra o bölgeyi kapatacak şekilde işlem yapılır. İçerisinde yemek artığı başta olmak üzere çeşitli şeylerin girmemesini engelleyecek düzeyde kapatılan diş boşlukları dişin yapısına uygun olacak şekilde traşlanır ve cilalandıktan sonra, işlem bitirilir.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir? 

Diş dolgusu çeşitleri arasında en iyi diş dolguları ve çeşitlerini doktorunuzdan öğrenebilir ve isteğinize göre diş hekiminizin o dolgu çeşidi ile çalışmasını isteyebilirsiniz.

Amalgam

Çinko, gümüş ve çinko başta olmak üzere içerisinde %50 cıva bulunduran Amalgam, diş dolgusu çeşitlerinden birisidir. Genel olarak hastanın arka kısımdaki dişlerine dolgu yapılması gerektiğinde kullanılan amalgam dolgu malzemesi, en sık tercih edilen dolgu çeşididir. Ucuz olması ve kullanım ömrü 5 ila 7 yıl arasında değişmesi ise elbette Amalgam dolgusunu ön planda tutmaktadır. Cıvaya karşı alerjisi olan hastalara önerilmeyen Amalgam dolgusu, genel olarak ön dişlere kullanılmayan bir dolgu çeşididir.

Amalgam dolgusu fiyatları, çeşitli hastalar için uygun olarak değerlendirilmektedir. Ancak; amalgam dolgusunun kesin bir ücreti yoktur. Hastaneye, kliniğe, diş hekimine, ve şehre göre dolgunun fiyatı değişiklik gösterebilir.

Porselen

Altın, seramik ve kompozit gibi maddelerden yapılan porselen, diş dolgusu çeşitleri arasında en sık tercih edilen 2.dolgu çeşididir.  Daha sık dişlerin uçlarında kullanılan porselen dolguları, laboratuvar koşullarında yapılmaktadır. Dişi onarmak ve diş estetiğini sağlamak için tercih edilen porselen dolguların ömrü, hastaya göre değişiklik gösterebilmektedir.

Amalgam dolguya nazaran biraz daha pahalı olan porselen dolgular, estetik görünüm elde etmek için ideal bir seçenektir. Porselen dolgusu ücretleri ise diş hekimine ve yapılacak bölgeye de değişiklik gösterecektir.

Kompozit

Minik cam parçaları ve plastik karışımlardan elde edilen kompozit dolgu, orta maliyetli bir dolgu malzemesidir. Dolgu bölgesinin ölçümünün alınması sonrasında hazırlanan kompozit dolgular,  genellikle ön kısımdaki dişler için kullanılmaktadır. Porselen kadar maliyetli olmayan kompozit dolgu fiyatları, yapılış yerine, diş hekimine, diş sayısına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Diş Dolgusu Tedavisi Öncesinde Neler Yapılır?

Herhangi bir tedavi girişiminden önce kuşkusuz hastanın mevcut sağlık durumu değerlendirilmeli ve tedaviyi riske atacak bir durum var mı diye sorgu yapılmalıdır. Diş hekiminizde diş dolgusu tedavisi öncesinde çeşitli işlemler yaparak sizi ve işlem alanını değerlendirilir ve işlemi yapıp yapamayacağına karar verir.

Hasta Kontrolü

Dolgunun yapılabilmesi için kuşkusuz ki hastanın ağız içi ve diş sağlığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Diş yada diş etlerinde herhangi bir enfeksiyon belirtisinin olması, diş dolgusunu yapmama ile sonuçlanır. Bu nedenle, hastada herhangi bir enfeksiyon var ise diş dolgusu ertelenir. Ayrıca; hastanın kronik rahatsızlıkları da alınmalı ve diş dolgusuna engel olabilecek hastalıklara sahip olan kişilere dolgu işlemi yapılmamalıdır.

Hastayı Tanıma

Dolgu malzemelerinin içerisinde bulunan bileşenlere karşı alerjik bir bünyeye sahip olan kişilere dolgu işlemi yapılmamalıdır. Aksi halde, istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılabilir. Bu nedenle, dolgu işlemi öncesinde hastanın alerjilerini öğrenmeli ve sorgulamalıyız.

Genel Ağız ve Diş Kontrolü

Diş dolgusu tedavisine başlamadan önce diğer dişlerinde sağlıklı olup olmadığı tespit edilmelidir. Zira; bir dişin çürümesine sebep olabilen diğer diş çürüğü de olabilir. İlerde sorun çıkarmaması adına tüm diş çürüklerinin temizlenmesi, diş hekimi tarafından önerilebilir.

Diş Röntgeninin Çekilmesi

Diş dolgusunu yapmadan önce doktorunuz dişinizin röntgenini görmek isteyebilir. Dişin ne durumda olduğu hakkında bilgi veren diş röntgeni ile diş çürüğünün derecesi, köklerin durumu ve dişle ilgili diğer durumlar hakkında bilgi edinilebilir.

Diş Dolgusu Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çürüyen, kırılan ya da çatlayan dişi yeniden eski sağlıklı formuna dönüştüren diş dolgusu tedavisi sonrasında dişlere iyi bakılmalı ve tekrar çürüklere sebep olabilecek durumlardan kaçınılmalıdır. Diş dolgusu sonrası nerelere dikkat edilmeli sorunun yanıtları aşağıdaki gibidir:

– Diş dolgusu sonrasında belirli bir süre yemek yememeli ve diş zorlanmalıdır. Zira; yapılan dolgunun dişle bütünleşmesi ve dişe tutunması için belirli bir süre geçmesi gerekir. Bu nedenle; dolguya zarar verecek başta yemek yeme olmak üzere diğer durumlardan da kaçınmak gerekmektedir.

– Diş dolgusu sonrasında sigara tüketmek ise bir süre ertelenmelidir.

– Ağız ve diş sağlığı açısından olmazsa olmaz diş bakımı, diş dolgusu sonrasında yemek yenildikten sonra hemen yapılmalıdır.

– Diş ve ağız sağlığının korunması ve kontrol edilmesi içinse 6 ayda 1 olmak üzere diş hekimine gitmeli, diş dolgunuzun ne durumda olduğunu öğrenmelisiniz.

– Çok sıcak yâda çok sıcak gıdalardan uzak durmalı ve dolgunuza iyi bakmalısınız.

– Diş gıcırdatma gibi hastalıklarınız var ise diş dolgusu sonrasında diş tahribatını önlemek amacıyla gerekli önlemleri de almalısınız. Geceleri uyurken size özel hazırlanacak diş koruyucularını kullanmalı ve dolgunuzu devamlı diş hekiminize kontrol ettirmelisiniz.

Dolgu Fiyatları Ortalama Ne Kadar?

Diş dolgusu yaptırmak isteyenler; dolgu fiyatlarıkonusunda çeşitli rakamlarla karşılaşabilmektedir. Bunun sebebi ise dolgunun çeşidi, dolgu yapıalcak diş sayısı, diş hekiminin uzmanlığı gibi çeşitli durumların varlığıdır. Diş dolgusu yaptırmak istiyorsanız ilk olarak diş hekiminizi seçmeli ve muayeneye gitmelisiniz. Dişinizi inceleyen diş hekimi, dolgu ücretlerihakkında size en doğru bilgiyi verecektir.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz