Ortodonti (Diş Teli) Uzmanı – Ortodontist

Dişlelerinizde yamukluk ya da ayrıklık var ve hayallerinizdeki gülümsemeye sahip olmaya karar verdiniz ancak kime başvurmanız gerektiğini bilmiyorsunuz, öyle mi? Cevabımız çok basit: Bir ortodonti uzmanına! Kusursuz bir gülüş, sağlıklı ve düzgün dişler ve dört dörtlük bir ağız yapısı için bir numaralı adresiniz olan ortodontistler, ağız çapraşıklığından çene kapanış bozukluklarına, diş telinden şeffaf plak tedavisine, pek çok farklı ortodonti tedavisi uygulayarak mükemmel bir gülümseme isteyen herkesi düşlerine kavuşturabilme yetisine sahiptir. Şimdi gelin, ortodontist kimdir, ortodonti uzmanı ne iş yapar ve hangi tedavileri gerçekleştirebilir, hep birlikte bakalım.

Ortodontist Kimdir, Ne İş Yapar?

Ortodonti uzmanları, diş teli uzmanları ya da daha terimsel adı ile ortodontistler, dental düzensizlikleri tedavi etme konusunda eğitim almış olan diş hekimleri olarak bilinirler. Ortodonti hekimleri, ayrık diş ya da çarpık diş gibi sorunları çözme konusunda başarılı tedavi opsiyonları sunabilmekte, bununla birlikte çene dengesizliklerine de çare bulabilmektedir.

Bir ortodonti uzmanı, çoğunlukla diş düzeltme tedavileri ile anılır, ancak yetkin olduğu ortodonti tedavi yöntemleri çok daha geniş ve kapsamlıdır. Ortodonti uzmanı, hasta için ziyadesiyle ağrılı ve sancılı bir süreç anlamına gelen çene kapanış bozukluklarını tedavi edebilir, dişlerin kötü alışkanlıklardan dolayı yerinden oynamasına karşı bir çözüm sunabilir. Buna ek olarak bir ortodonti uzmanının gülüşünüzü düzeltmek ve daha estetik hale getirmek için yapabileceği şeyleri merak ediyorsanız, en kısa süre içerisinde kliniğimizdeki uzman ortodontistlerden randevu alabilirsiniz. Kapsamlı bir muayenenin ardından neler yapılabileceğini ve ne gibi ortodonti tedavilerinin uygulanabileceğini kararlaştırmak mümkündür.

Ortodontist ile Diş Hekimi Arasındaki Fark Nedir?

Standart bir diş hekimi ile bir diş teli uzmanı arasında pek çok benzerlik vardır. Her şeyden önce her ikisi de genel ağız ve iş sağlığınızı iyileştirmek ve mükemmelleştirmek için çalışır ve çabalarlar. Bununla birlikte söz konusu ortodonti uzmanları ve diş hekimlerinin çalışma tarzları olduğu zaman ise bariz farklılıklar ile karşılaşmak mümkün oluyor. Dişçiler pek çok farklı oral sağlık sorununa karşı bir çözüm bulabiliyorken ortodontistler özellikle diş düzeltme ve kapanış bozukluğu tedavilerine yoğunlaşır ve uzmanlaşırlar. Bir ortodonti uzmanı ile bir diş hekimi arasındaki farklara gelin, daha yakından bakalım.

Diş hekimleri…

Ortodonti uzmanları…

Ortodontist Hangi Tedavileri Uygulayabilir?

Bir ortodontistin uygulayabileceği pek çok farklı tedavi çözümü bulunmaktadır. Elbette bu tedaviler, hastanın sahip olduğu ortodontik şikayete göre farklılık ve çeşitlilik göstermektedir. Bununla birlikte sahip olduğunuz ağız ve diş bozukluğuna karşılık en uygun ortodontik tedavi sürecinin belirlenmesi, yine işinin ehli, alanında uzman bir ortodontist tarafından yapılmalıdır. Ortodonti uzmanlarının en yaygın olarak uyguladıkları tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  1. Diş Teli Uygulaması

Söz konusu ortodontik tedavi olduğu zaman akla gelen ilk yöntem olan diş teli uygulaması, bilinen en eski ve en geleneksel diş düzeltme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş telleri metal, porselen ya da lingual (ağız içi) olabilmektedir, bununla birlikte ortodonti uzmanının hasta için en ideal olan yöntemi seçebiliyor olması da büyük önem arz eder. Metal diş telleri bütçe dostu bir yöntem olmakla birlikte, dışarıdan fiziksel olarak en görünür ortodonti uygulaması olarak bilinir. Porselen diş telleri metal diş tellerine kıyasla daha az görünür olmalarına rağmen tedavi sırasında bakımı düzgün yapılmadığı takdirde dişler üzerinde iz bırakabilir. Ağız içi teller ise dışarıdan görünmeyen tek diş teli uygulaması olarak geçer, ancak temizlik ve yerleştirme işlemleri konusunda hem hastaya hem de hekime zorluklar çıkartabilir.

Diş teli uygulamalarında en yeni ve çağdaş yöntemlerden biri olan invisalign diş telleri, şu an için ortodonti dünyasında en popüler ve en çok tercih edilen diş düzeltme teknikleri olarak karşımıza çıkar. Şeffaf diş teli ya da şeffaf aparey olarak da geçen bu metot, gözle görünmeyen şeffaf diş plaklarından meydana gelir ve hastaya estetik açıdan büyük avantaj sağlar. İki haftada bir yenilenmesi gereken ve tedavi bitene kadar düzenli olarak değiştirilerek kullanılan şeffaf diş telleri, tedavi sonunda en az metal diş teli kadar etkili bir sonuca ulaşılmasını sağlar.

Söz konusu diş teli uygulamaları olduğu zaman hangi yöntemin sizin için daha uygun olduğuna ise elbette ortodonti uzmanınız karar verecektir.

  1. Yer Tutucu Uygulamaları

Özellikle çocuklarda kullanılan sabit yer tutucu uygulaması, süt dişlerinin kaybedildiği dönemde uygulanmaktadır. Süt dişi döküldükten sonra kalıcı dişin çıkmasına yardımcı olmak amacı ile boşluğun diğer iki yanındaki dişe yerleştirilen yer tutucu, kalıcı diş çıkana kadar orada kalır ve gerçek anlamda onun “yerini tutar”. Yer tutucular hem sabit, hem de hareketli apareyler olarak kullanılabilir.

Çocuğunuzu bu tip durumlarda emanet edeceğiniz ortodonti uzmanının tecrübeli, çocuklar üzerinde deneyimli ve profesyonel bir hekim olmasına dikkat etmeniz gerekir.

  1. Ağız Dışı Aparey Uygulaması

Çene anormallikleri söz konusu olduğunda devreye giren ağız dışı apareyler, ortodonti tedavisinde yüksek dereceli kuvvet uygulanması gerektiği alanlarda devreye girerler. Ortodonti uzmanı, ağız dışı aparey kullanımı önermeden önce ağız ve diş yapısını çok iyi derecede incelemeli ve başka bir çözüm bulunamadığı takdirde ağız dışı aparey tedavisini uygulamaya geçmelidir. Çoğunlukla 12-16 yaş arası ergenlik çağındaki gençlere uygulanması tercih edilen ağız dışı apareyler, estetikten oldukça uzak bir görüntü oluşturdukları için kullanımı zorunlu olmadığı sürece ne hasta ne de hekim tarafından tercih edilir. Çene şeklini yönlendirmek üzere takılan ağız dışı bir aparey, kafadan, alından ve enseden olmak üzere başın üç farklı noktasından destek alır. Alt ve üst diş kavis bozukluğu, dengesiz yüz yapısı, dengesiz çene oluşumu, çiğneme ve konuşma bozukluğu, önde konumlandırılmış diş yapısı ya da ciddi sonuçlara yol açan diş kayıpları gibi durumlarda ağız dışı aparey kullanımı tavsiye edilmektedir.

Ne Zaman Ortodonti Uzmanına Gitmeli?

Sadece bir diş hekiminden çok alanında uzmanlaşmış bir ortodontiste gitmeniz gerektiğini belirten pek çok işaret var. Eğer aşağıdaki diş rahatsızlıklarından en az birinden şikayetçiyseniz, kliniğimizdeki bir ortodonti uzmanından randevu almanızda fayda olacaktır:

Bunlara ek olarak dişleriniz öne doğru çıkıyorsa, ağız içinde dişlerinizden dolayı kalabalıklaşma meydana geldiyse, asimetrik bir diş yapısına sahipseniz ya da dişleriniz arasında giderek büyüyen boşluklar meydana gelmeye başlamışsa da bir ortodonti uzmanına görünme vakti gelmiş demektir. Derin kapanış ya da açık kapanış gibi ağız kapanış bozuklukları da aynı şekilde ortodonti hekimlerinin uzmanlık alanına giren spesifik rahatsızlıklar olarak biliniyor.

Elbette bir ortodonti uzmanına başvurmanız için bu rahatsızlıklara sahip olmanız şart değil. Eğer genel olarak dişlerinizin hizasından, pozisyonlarından, konumlarından ya da şekillerinden memnun olmayabilirsiniz. Hayalini kurduğunuz o kusursuz ve bembeyaz gülümseme için deneyimli bir ortodonti uzmanı ile görüşmek ve uzun vadeli, kalıcı bir tedavi planı çıkartmak gerekir. Özellikle son dönemde gelişen teknoloji ve yenilenen tedavi yöntemleri ile birlikte neredeyse tamamen ağrısız bir süreç sonunda dört dörtlük dişlere sahip olmak çok kolay. Buna ek olarak tasarlanan görünmez diş teli uygulamaları sayesinde de tedavi süreci boyunca estetik kaygı yaşamadan, özgüveni bir biçimde yaşamınızı da sürdürmeniz mümkün.

Eğer siz de kapanış bozukluğu, diş dizilimi bozukluğu ya da benzeri ortodontik sorunlar ile karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, İstanbul ortodonti tedavileri konusunda en başarılı kliniklerden biri sayılan kliniğimizden hemen bir randevu alarak kusursuz dişlere ulaşmak için ilk adımınızı atabilirsiniz.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz