Porselen Diş Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Kişilerin özellikle dişlerinden dolayı oluşan estetik kaygılarını hafifletmek ve onlara daha güzel bir gülüş elde etmek için başvurduğu porselen diş kaplama uygulaması, anında gülüş transformasyonu sağlamak üzere tasarlanan, dişlerin üzerine yerleştirilen porselen yapraklardan oluşan bir tedavi süreci olarak karşımıza çıkmaktadır. Porselen diş kaplama, bir yandan kişinin ağız fonksiyonlarını yüzde yüz yerine getirebilme amacı güderken, diğer yandan kusursuz görünüme yakın bir diş görüntüsüne kavuşmasına yardımcı olmakta ve dört dörtlük bir gülümseme kazandırmaktadır. Elbette kozmetik açıdan olduğu kadar, porselen diş kaplamaları aynı zamanda medikal açıdan da ağız ve diş sağlığında olumlu gelişmeler getirmektedir. Herhangi bir kaza ya da benzeri istenmeyen sebeplerden ötürü zarar görmüş olan dişlere de porselen diş kaplama uygulatmak mümkündür. Porselen diş nedir, porselen diş kaplatma süreci nasıl ilerler ve porselen diş kaplama hakkında bilmek istediğiniz diğer her şey, bu yazımızda sizler için derlendi.

Başlamadan Önce: Porselen Diş Kaplama Nedir?

Porselen diş kaplama, isminden de anlaşılacağı üzere porselenden elde edilen ve orijinal dişlerinizin yüzeyini kaplamak üzere tasarlanarak üretilen diş kaplama yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Her hastanın, her bir dişi için kişisel olarak tasarlanan ve üretime konan porselen dişler, en doğal diş görünümünü temsil edebilecek, yüksek kaliteli materyallerden elde edilmektedir. Dişlerin natürel görünüm ve rengine en yakın malzeme olan porselen, kusursuz bir gülüş tasarımı söz konusu olduğunda diş hekimlerinin en çok tercih ettiği materyallerin başında gelmektedir.

Porselen diş kaplama nasıl olur diye merak ediyorsanız, aslında işin özü çok basittir: Her bir dişten alınan özel ölçüler baz alınarak üretilen bu yaprak porselen diş setleri, hastanın ilgili dişlerine yerleştirilerek çok daha düzgün ve beyaz dişlere sahip olmasına vesile olur. Porselen kaplama ile diş düzeltme süreçlerine birazdan detaylı olarak değineceğiz, ancak öncesinde porselen diş kaplama çeşitlerine yakından bakmamız gerekiyor.

Porselen Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Porselen diş kaplama çeşitlerine baktığımız zaman bu tedavi yöntemlerini birden fazla kategoriye ayırmanın ve bu şekilde ele almanın mümkün olduğunu görüyoruz. Örneğin, eğer porselen diş kaplama çeşitlerini materyal açısından ele alacak olursak, porselen, seramik ya da metal diş kaplama olmak üzere üç farklı maddeden oluşan kaplama türü ile karşılaşmamız mümkün. Bu tür kaplamalarda ana madde yine porselen olmak suretiyle, kaplamayı destekleyen madde, metal ya da seramik olabilmektedir. Kişinin doğal diş rengi de göz önünde bulundurularak, buna göre porselen kaplama diş renkleri arasından seçim yapılabilmektedir.

Buna ek olarak porselen diş kaplama çeşitleri, kaplama yapılacak dişin konumuna göre de değişkenlik gösterebilir. Full porselen diş kaplama, dişlerin önlü arkalı, tamamını kapsayan, en kapsamlı porselen diş kaplama süreci olarak bilinmektedir. Bu süreç, porselen diş kaplama tedavileri arasında en uzun süren yöntem olarak geçmektedir. Ön diş porselen diş kaplama, daha çok estetik kaygılar ile yapılan ve kozmetik açıdan daha etkileyici bir gülüş isteyenlerin tercih ettiği, bölgesel bir kaplama yöntemi olma özelliğini taşır. Tek diş porselen kaplama ise özellikle herhangi bir kaza ya da yüze alınan darbe sonrası, spesifik olarak zarar görmüş bir dişe yapılması tercih edilen kaplama yöntemidir. Elbette hangi porselen diş kaplama yöntemine uygun olduğunuzun en doğru kararını, kliniğimizde bu işlem için başvurduğunuz hekiminiz verecektir.

Uygun Bir Aday Mıyım: Kimler Porselen Diş Kaplama Yaptırabilir?

Porselen diş kaplama yaptırmaya uygun olan adaylar, genelde dişlerinde aşağıdaki sorunlardan en az bir tanesi ile karşılaşmış olan hastalar olmaktadır:

Bunlarla birlikte bazı işaret ve göstergeler vardır ki, porselen diş kaplama tedavi yöntemleri için pek de uygun bir aday olmadığınızı göstermekle yükümlüdürler. Eğer dişlerinizde ciddi düzeyde bir çürüme varsa, diş eti rahatsızlıklarından mustaripseniz ya da kanal tedavisi gerektirecek düzeyde bir enfeksiyona sahipseniz, porselen diş kaplama uygulamaları için uygun bir aday olmaktan çıkıyorsunuz demektir. Bununla birlikte diş hekiminiz, bu sorunları başarılı bir biçimde halledip bir daha geri gelmeyeceği konusunda emin olursa, elbette birincil tedavinizin tamamlanmasının akabinde yine porselen diş kaplama süreçlerine başvurmanız mümkün olur.

Tedavi Süreci: Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Porselen diş kaplama aşamalarına yakından bakacak olursak, ilk aşamanın dişlerin yüzeylerinin derinlemesine bir temizlikten geçmesi ile başladığını görüyoruz. Diş hekiminiz, tedavisi gerçekleşecek dişlerin üstünden ince bir plak tabakası silmek üzere tedaviye başlar. Bu plak tabakası, hastanın kişisel ihtiyaçlarına ve ne tür bir porselen kaplama yapılacağına göre farklılık gösterebilir. Herhangi ekstra bir sorunun olmaması halinde standart olarak alınan tabaka miktarı, 0.5 ya da 0.7 milimetre olarak değişmektedir. Bununla birlikte çoğu vakada bu işlem öyle kısa ve basittir ki, herhangi bir anestezi bile gerektirmemektedir.

İlk aşama tamamlandıktan sonra sıra, porselen diş kaplama yapılacak olan dişlerin görüntülerini elde etmeye gelir. Diş hekiminiz bunu geleneksel yolla, dişlerinizden kalıp alarak yapabileceği gibi, CEREC teknolojisinden faydalanarak da üç boyutlu bir şekilde elde edebilir. Kalıptan ya da CEREC üzerinden elde edilen görüntüler, bu konuda uzmanlaşmış laboratuvarlara gönderilerek istenen ölçülere göre porselen diş üretimine başlanması istenir.

İstenen kaplama dişlerin gelmesi, genellikle 2 haftaya kadar sürebilmektedir. Bu süre zarfında dış tabakası alınmış olan dişlerinizin zarar görmemesi açısından diş hekiminiz, geçici olarak kullanmanız amacı ile size kısa süreli porselen diş kaplamaları verebilir. Kalıcı porselen dişler geldikten sonra ise üçüncü aşamaya, yani porselen diş kaplamalarının yerleştirilmesine geçilir. Özel bir porselen kaplama diş yapıştırıcısı kullanılarak tek tek yerleştirilen porselen kaplamalar, gerek duyulduğu yerde törpülenebilmekte ve yeniden şekillendirilebilmektedir. Bu aşama da tamamlandıktan sonra porselen diş kaplama işlemi sonlandırılmış olur.

Porselen diş kaplama fiyatları, yapılacak olan işlemin uzunluğuna ve büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir. Bu fiyatların değişiminde rol oynayan bir diğer faktör de elbette uygulanacak olan kaplamanın malzemesi ve miktarıdır. Kliniğimizde porselen diş kaplama yaptıranlar, yüzde yüz müşteri memnuniyeti ile ayrılmakta ve yaptırdıkları porselen kaplamaları yıllarca, güvenle kullanmanın keyfini çıkartmaktadır.

Tedaviden Sonra: Porselen Diş Kaplama Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

Porselen diş kaplama süreci tamamlandıktan sonra hastaları ağır bir iyileşme süreci beklememektedir. Lokal anestezi istemediği sürece hasta, kendi kendine araba kullanabilir, evine gidebilir ve dilediği gibi hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Hasta aynı şekilde işine de ertesi gün, hatta ve hatta isterse tedaviden hemen sonra da dönebilir. Porselen diş kaplama sonrası ağrılar, yok denecek kadar az olmakla birlikte, ağrı hissedildiği durumda standart bir ağrı kesici ile giderilebilecek düzeydedir.

Tedavi tamamlandıktan sonra hastanın en az bir hafta kadar aşırı sıcak ya da aşırı soğuk yiyecek ve içecekler tüketmemeye dikkat etmesinde fayda vardır. Zor çiğnenen, sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmak, iyileşme sürecini hızlandıran etmenlerin arasında olacaktır. Aynı şekilde yine tedavi bitimindeki ilk bir hafta, az da olsa tedavi gören dişlerde hafif sızı ve ağrı meydana gelebilir. Bu oldukça doğal bir durumdur ve diş hekimi, hastaya bu porselen diş kaplama ağrısı ile baş edebilmek adına ağrı kesici tavsiyesi verecektir.

Söz konusu porselen diş kaplama ömrü olduğu zaman genel kanı, porselen kaplamaların 10 sene civarında bir dayanıklılığı olduğudur. Elbette gelişen teknoloji ve sürekli olarak iyileştirilen ağız ve diş tedavi prosedürleri ile birlikte bu süre, giderek artmaktadır ve verimleşmektedir.

Tıpkı doğal dişlerde olduğu gibi, porselen diş kaplamalarında da sararma ve bozulma görülebilir. Bu da oldukça doğal bir süreçtir ve etkilerini olabildiğince minimalize etmenin yolları da bulunur. Burada önemli olan, porselen kaplama diş bakımını düzgün ve kuralına uygun bir biçimde yapabilmektir. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı, gerektiğinde diş ipi kullanımına başvurulmalı ve her diş fırçalama sonrasında kaliteli bir ağız gargarası kullanılmalıdır. Eğer herhangi bir porselen dişiniz kırılır, çatlar ya da yerinden çıkarsa, dikkatlice çıkan ya da kopan parçayı paketleyerek diş hekiminize başvurmanız gerekir. Diş hekiminiz bu gibi durumlarda parçayı yeniden yerine oturtabiliyorsa bu yöntemi dener, eğer yeniden oturtmak estetik ya da tıbbi açıdan uygun değilse, o dişe yeni bir porselen kaplama siparişi verebilir. Porselen diş kaplamaların çıkması ya da kırılması durumunda herhangi bir ağrı, sızı ya da acı gibi fiziksel rahatsızlıklar söz konusu olmaktadır.

Porselen kaplama diş temizliği, doğal dişlerinizde uyguladığınız diş temizliği süreçleriniz ile aynı olmalıdır. Günde iki kere dişlerinizi fırçalamalı, asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı, dişlerinize zarar verebilecek darbelerden uzak durmalısınız.

Eğer siz de porselen diş kaplama süreçlerine ilgi duyuyor ve estetik açıdan daha doğal görünümlü, daha düzgün ve daha beyaz dişlere sahip olmak istiyorsanız, kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Porselen diş kaplama ücretleri hakkında bilgi alabileceğiniz gibi, prosedürler hakkında da detaylı bilgi edinebilir ve uygulama öncesi bilmeniz gereken her şeyi en ince ayrıntısına kadar öğrenebilirsiniz.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz