Tek Diş İmplant Tedavisi

Diş hekimliği ne kadar gelişmiş olursa olsun; her yıl milyonlarca insan diş kaybına uğramaktan kaçamıyor. Bu diş kayıplarının büyük bir kısmı diş çürüğünden, periodontal hastalıklardan ya da dişlere alınan travmalardan dolayı meydana geliyor. Yıllarca bu tip durumların tek tedavisi köprü ve protez diş iken gelişen teknoloji ve ilerleyen dişçilik bilimi sayesinde yenilikçi ve modern bir alternatif bulunmuş durumda: İmplantlar. İmplant tedavisi takma diş seti gibi çoklu halde yapılabileceği gibi belirli bir dişe tek başına da yapılabilir. Tek diş implant tedavisi hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda öğreneceksiniz. Ayrıca tedavi konusunda randevu almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

sancaktepe implant, bağdat caddesi implant, implant cerrahisi

İmplant Nedir?

Diş implantı, en temel tabir ile diş kökünün yerini alan bir diş apareyi olarak tanımlanabilir. İmplantlar sabit ya da çıkartılabilir bir diş için sağlam bir temel oluşturma görevi görürler. Bu sabit ya da çıkartılabilir diş ise size özel olarak, ağız ve diş yapınız ile birebir uyumlu olacak şekilde tasarlanarak üretilmektedir.

 

Tek Diş İmplant Nedir?

Şimdiye kadar bahsettiğimiz implantlar, genellikle birden fazla dişini kaybetmiş hastalar için çoklu olarak uygulanan implantlar olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte gerekli görüldüğü yerde yalnızca tek diş implant tedavisi almak da mümkündür. Pekiyi bir hasta neden tek diş implanta gerek duyar? Bunun pek çok farklı sebebi ile karşılaşmak mümkün. Örneğin kişi, zorlu bir diş çürüğünden sonra dişini kaybetmek durumunda kalabilir. Bu gibi durumlarda hem estetik hem fonksiyonel açıdan çıkartılan o diş yerine tek diş implant tedavisi uygulanması uygun görülebilir. Bir diğer örnek, bir sporcunun ağzına aldığı şiddetli bir darbe olabilir. Herhangi bir spor müsabakası sonucunda kişi, ağzına aldığı darbe sonucu dişini kaybedebilir. Her ne kadar bu durumda öncelikli tedavi, orijinal dişi yerine takabilmek olsa da, bu her zaman mümkün olamamaktadır. Yine estetik ve fonksiyonellik açısından bu duruma alternatif olan tek diş implant tedavisi, sporcunun etkili bir tedavi süreci sonrasında düşen dişinin yerine yeni bir diş sahibi olması mümkündür. Tek diş implant tedavisi, tek bir dişini kaybetmiş hastalar için en etkili, en modern ve en gelişmiş tedavi yöntemi olarak bilinmektedir.

 

Tek Diş İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Eğer bir dişiniz eksikse, kesinlikle tek diş implant tedavisine başvurmanız önerilmektedir. Özellikle protez diş ya da köprü ile kıyaslandığında tek diş implant tedavisinin pek çok avantajını saymak mümkündür. İşte o avantajlardan bazıları:

 

·      Tek diş implant, doğal dişiniz gibi görünür ve fonksiyon gösterir.

·      Tek diş implant, komşu dişlerin yapısına ve sağlığına zarar vermeden tek bir dişteki sorunu kökten halleder.

·      Diş kökü yerine geçeceği için tek diş implant çok daha sağlam ve kalıcı olur.

·      Uzun vadede tek bir implant, özellikle köprüye nazaran bakımı ve temizliği daha kolay olan bir tedavi yöntemidir.

·      Orijinal dişlerinizin yapısında ve renginde olacağı için tek diş implant, estetik açıdan kusursuza yakın bir görüntü saplar.

·      Çene kemiğine yerleştirilen tek diş implant kemik yapınızı da dolaylı yoldan sağlamlaştırmanıza vesile olur.

 

Elbette tek diş implantın avantajları bunlarla sınırlı değil; tek diş implant yaptıranlar, tedavi sonrasında yaşadıkları süreci paylaştıklarında uzun vadede pek çok faydasını da gördüğünü belirtmekten geri kalmıyor. Avantajlı olması bir kenara dursun; tek diş implant tedavisi söz konusu tek diş kaybı olduğu zaman günümüzün en modern ve en işlevsel tedavisi olarak nam yapmış durumda.

Tek Diş İmplant Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer?

Tek diş implant yapımı hakkında merak duyanlar, genellikle tek diş implant nasıl yapılır ve tek diş implant ne kadar sürer sorularının cevabı arayışında olmaktadırlar. Öncelikle tek diş implant tedavisi esnasında kullanılan malzemeleri öğrenmekte fayda var. Tek diş implantlarda implantın kendisi, genellikle titanyumdan imal edilmektedir. Yeni dişi yerinde tutan destek direği de aynı şekilde titanyumdan yapılır. İmplant vidasının üzerine yerleştirilecek olan kuron ise duruma göre farklı malzemelerden üretilebilmektedir. Örneğin, ağzın ön tarafına doğru yerleştirilecek bir tek diş implant söz konusu ise estetik açıdan seramik ya da porselen malzeme seçilir. Bu malzeme, doğala en yakın görüntüyü veren malzeme olarak bilinir. Öte yandan ağzın daha arka kısımlarında kalan dişler için bazı durumlarda metal bir kuron tercih edilebilir. Her ne kadar tek diş implant tedavisinde metal kuronlar artık pek fazla tercih edilmese de, sert ve dayanıklı olduğu için özel durumlarda diş hekiminin insiyatifine göre kullanılabilmektedir.

Tek diş implant nasıl yapılır sorusunun cevabına gelmeden önce bilmeniz gereken bir diğer nokta da tek diş implant çeşitleridir. Tedaviye başlamadan önce diş hekiminin önünde iki adet tek diş implant yapımı tekniği vardır: Kemik zarı içi implantlar ve kemik zarı dışı implantlar. Kemik zarı içi implantlar, aynı zamanda endosteal implantlar olarak bilinir. Bu yöntemde implant, doğrudan çene kemiğine yerleştirilir. Çene kemiğinde açılan ufak bir delik sonucu implant, maksimum destek alabilmek için doğrudan kemiğe yerleştirilmiş olur. Bu yöntem, istisnai durumlarda aksi gerekmedikçe tek diş implant tedavilerinde kullanılan birincil yöntemdir. İkinci durumda ise, yani subperiosteal implantlarda, çene kemiği çoğunlukla implantı barındıramayacak durumdadır. Kemikler yeterince güçlü olmamakla birlikte fazlaca sığ olabilir. Bu gibi durumlarda implant, kemiğin üstüne yerleştirilir ve tedaviye oradan devam edilir. Hangi tek diş implant tekniğinin sizin için daha doğru olacağını elbette diş hekiminiz belirleyecektir.

Şimdi de gelin, tek diş implant tedavisinin aşamalarına yakından bakalım:

Aşama 1: Birinci aşamada implantın çene kemiğine yerleştirilmesi gerçekleşir. Lokal anestezinin akabinde diş hekimi, çene kemiğinin uygun yerine özel bir aparey yardımı ile ufak bir delik açar. Bu deliğe implantı yerleştirdikten sonra bölgede hafif bir şişkinlik ve ağrı oluşması oldukça normaldir. 

Aşama 2: Hasta, implant yerleştirildikten sonra “osseointegrasyon” sürecine girer. Bu süreçte implant ve çene kemiği birbiri ile harmanlanacak, tek parça haline gelecek ve vücut, implantı benimsemeyi öğrenecektir. Bu süreç 2 ila 6 arasında sürebilmektedir. Süreç boyunca diş hekiminin önermiş olduğu gıda listesinden beslenmeli, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk gıdalardan kaçınılmalı ve ayarlanan kontrollere aksatılmadan gelinmelidir.

Aşama 3: Osseointegrasyon süreci tamamlandıktan sonra sıra, implantın üzerine kuronun, yani yapay dişin yerleştirilmesine gelir. Kuron yerleştirilmeden önce diş eti dokusu temizlenir ve diş eti şekillendirici bir iyileşme başlığı takılır. Bu iyileşme başlığı, doğal dişlerde olduğu gibi, yapay dişin gerçek diş etinden çıkıyormuş gibi görünmesine vesile olacaktır. Bu da tek diş implantını bu kadar doğal yapan en önemli detaylardan bir tanesidir.

Aşama 4: İmplantın üzerinde diş eti asgari düzeyde kesilir, iyileşme başlığı implantın üzerine vidalanır ve diş etinin şekillenmesi için 4 ila 10 gün kadar bir süre beklemeye alınır.

Aşama 5: İyileşme başlığının implant üzerinde kalması gereken süre tamamlandıktan sonra başlık çıkartılır ve dişin ölçüsü alınır. Diş ölçüsünün alınmasının akabinde dişin üretilmesi de yaklaşık 1 hafta kadar almaktadır.

Aşama 6: Yapay diş tasarlandıktan ve üretimden çıktıktan sonra hastanın implantı üzerine yerleştirilir. Bu yerleştirme işlemi, tıpkı bir vida tıpası gibi gerçekleştirilir. Son kontroller yapıldıktan ve diş olması gereken yere oturtulduktan sonra tek diş implant tedavi süreci tamamlanmış olur.

Bu aşamalardan da anlayacağınız üzere tek diş implant tedavisi, oldukça kapsamlı ve sistematik işleyen bir süreçtir. Tek diş implant ne kadar sürer sorusunun cevabı ise yaklaşık 6-6,5 ay kadardır. Elbette bu süre, hastanın tedaviye verdiği reaksiyonu, dişin yapı ve durumuna, vücudun implanta karşı verdiği tepkiye ve benzeri daha pek çok faktöre göre farklılık gösterebilmektedir. Süreç boyunca en önemli nokta, hekimin verdiği talimat ve önerilere uyarak tedavinin başarılı geçmesi için hastanın üstüne düşenleri yapmasıdır.

 Tek Diş İmplant Tedavisi Sonrası…

Elbette tek diş implant cerrahisi kadar önemli olan bir diğer nokta da tedavi sonrası bakımdır. Tek diş implant tedavisinin akabinde hastanın izleyeceği iyileşme süreci, tedavinin nihai başarısını etkilemektedir. Şimdi tek diş implant ameliyatı sonrasında hastanın bakımı nasıl olmalı, yakından bakalım:

 ·      Her bir aşamada, her bir işlem sonrasında oluşabilecek ağrı ya da sızı için doktorunuz size bir ağrı kesici tavsiye edecektir; bu ağrı kesicileri zamanında ve uygun dozda almayı ihmal etmeyin.

·      Cerrahi işlem uygulayan hekiminizin tüm tedavi sonrası bakım talimatlarına harfiyen uyun.

·      İmplantınız takıldıktan sonra ağız ve diş bakımınıza düzenli bir şekilde devam edin; günde 2 kere dişlerinizi 2’şer dakika fırçalayın, diş ipi kullanın ve ağzınızı günde en az 1 kere özel temizleme suları yardımıyla fırçalayın.

·      Hekiminizin belirlemiş olduğu kontrol randevularınızı aksatmayın.

·      İmplantlarınızda herhangi beklenmedik bir ağrı, sızı, batma, acı ya da oynama hissettiğiniz anda diş hekiminize ulaşın.

Unutmayın; tek diş implant tedavisi, tek diş kaybı söz konusu olduğunda en sağlıklı, en modern ve en gelişmiş tedavi alternatifi olarak bilinmektedir. Bununla birlikte özellikle çürüklerden doğan diş kaybını önlemek ve implant tedavisine ihtiyaç duymamak için ağız ve diş bakımınıza gereken özeni göstermeniz de çok önemlidir. Sağlıklı günler dileğimizle!



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz