Diş Eksikliğinde İmplant Mı, Köprü Tedavisi Mi?

Diş eksikliği, bir yandan gülüşünüzün nasıl göründüğünü doğrudan etkilerken diğer yandan fonksiyonel olarak dişlerinizde bariz sıkıntılara yol açar. Diş kaybı aynı zamanda özgüveninizi de doğrudan etkileyerek kişisel olarak kendinizi kötü hissetmenize yol açar. Diş kaybı ile meydana gelen diş eksikliklerinde temel olarak başvurulan iki adet diş tedavisi yöntemi bulunmaktadır. Köprü tedavisi ve implant.

Her ne kadar ikisi de temel olarak hastayı aynı sonuca ulaştırmayı hedeflese de, farklı teknikler ve yöntemler kullanılarak gerçekleşen ve özellikle uygulama esnasında bariz farklılıklar barındıran işlemlerdir. Bununla birlikte hem köprü hem implant tedavisinin hastaya uzun vadede sağlığı fayda ve avantajlar da değişebilmektedir. 

Eğer siz de diş kaybı sonrası ağzınızda oluşan diş eksikliklerine karşı bir diş tedavisi yöntemi arıyorsanız, implant ve köprü arasındaki benzerlikleri, farklılıkları ve nasıl yapıldıklarını çok iyi anlamanız gerekir. Hangi yöntemin sizin için daha doğru olduğunu, kapsamlı bir araştırma ve tecrübeli bir diş hekimi ziyaret sonrası karar verebilir, ona göre dişlerinizdeki eksiklikleri size en uygun yöntem ile doldurabilirsiniz. İmplant tedavisi ve köprü tedavisi hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazıda sizi bekliyor.Bizle iletişime geçmek, Dent Dizayn Kliniklerinden randevu almak için lütfen bu linke tıklayın.

İmplant Nedir?

Tahmin edebileceğiniz gibi bir dişin altında yer alan yapının oldukça karmaşık ve komplike bir doğası vardır. Kemik, bağ dokuları ve sinirlerin de bir araya gelmesinden oluşan bu yapı ortadan kalktığı zaman, yan taraflardaki alanlar da yavaş yavaş bozulmaya başlar. Dental implantlar, çoğunlukla titanyumdan elde edilen metal bir direk yardımı ile bu yapının yerini yeniden doldurmayı amaçlar. Birkaç aylık süren tedavi sürecinde bu metal implantın etrafında yeni kemik yapısının oluşması amaçlanır. Yeni yapılanma diş hekiminiz tarafından test edildikten ve yeterince güçlü ilan edildikten sonra implant vidasını üzerine bir kuron yerleştirilir ve sabit kalacak şekilde oturtturulur. En kısa hali ile implant tedavisinin bu şekilde gerçekleştiğini söylemek mümkün.

İmplantın Artıları ve Eksileri

Dental implantların en büyük avantajlarından bir tanesi, boşluk yer alan dişin etrafında yer alan dişlere minimum oranda baskı oluşturuyor olmasıdır. İmplantlar aynı zamanda kemik yapısının ve diş etlerinin sağlıklı bir şekilde yeniden yapılanmasını da teşvik eder. Çene kemiğine ve çeneye gelebilecek zararı uzun vadede minimize eden implantlar, genellikle yüksek kaliteli oldukları ve tecrübeli bir diş hekimi tarafından yerleştirildikleri takdirde hastaya bir ömür boyu hizmet edebilirler.

 

Söz konusu dişsizlik olduğunda implant tedavisi, günümüzde en yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemi olarak bilinir. İmplant tek dişe uygulanabileceği gibi en teknolojik yöntem olan All-on-Four tekniği ile tüm dişlere de uygulanabilmektedir. Bu da implantın tüm dişlerini kaybetmiş hastalara sağladığı bir diğer avantajdır.

 

Köprü Nedir?

Dental köprü tedavisi, dişteki boşluğun etrafında yer alan sağlıklı yapıya tutturulur ve her iki alan arasında bir “köprü” görevi görerek arada kalan boşluğu doldurmayı amaçlar. Köprü tedavisinin daha geleneksel tekniklerinde diş eksikliğinin meydana getirdiği boşluğun her iki tarafındaki sağlıklı dişler, bazı durumlarda köprünün daha iyi yerleşebilmesi için tıraş edilebilir. Elbette dişin kesilmesi, hastanın sağlıklı dişlerine bir müdahale olarak görüldüğü için her zaman öncelikli olarak tercih edilen bir yöntem değildir. İstenen düzeyde bir oyuk açıldıktan sonra her bir dişin üzerine küçük bir başlık yerleştirilir ve köprü, bu başlıklara tutturulur. Bu sayede eksik dişin boşluğu doldurulmuş olur. Ağzın yeteri kadar baskı alamayan bölümlerinde diş eksikliği söz konusu olduğu zaman diş hekimleri, kanatlı köprü kullanımı tercih edebilir.

 

Köprünün Artıları ve Eksileri

Diş eksikliğinde köprü tedavisinin sunduğu temel ve neredeyse tek sayılabilecek avantaj, diğer diş boşluğu doldurma tedavilerine oranla daha düşük maliyetli olmasıdır. Köprü tedavisi fiyatlarının diğer tedavilere kıyasla daha düşük olmasının en temel sebeplerinden bir tanesi ise prosedürün kısa sürmesi ve implantta olduğu gibi ömür boyu kullanım garantisi verememesidir.

 

Köprü tedavisinin dezavantajlarına değinmeden önce bu tedavi yönteminin diş eksikliği giderme konusunda – özellikle günümüz teknolojik tedavi yöntemleri göz önünde bulundurulduğunda – demode ve ilkel bir yöntem olduğunu vurgulamak gerekir. Her ne kadar diğerlerine kıyasla daha uygun fiyatlı bir tedavi yöntemi olsa da, köprü tedavisinin hastaya uzun vadede getireceği birden fazla risk de mevcuttur. Öncelikle köprüler, tutunmak için boşluğun etrafındaki diğer sağlıklı dişlerden destek aldığı için bu dişlere hatrı sayılır bir baskı oluşturmaktadır. Sağlıklı dişleri uzun vadede yoracak olan dental köprü, bu yüzden hiçbir zaman ömür boyu kullanım vaat edemez. Bununla birlikte diş köprüleri, diş yapısının altında yer alan sorunların hiçbiri ile ilgilenmez. Sadece dışarıda meydana gelen boşluğu doldurmak üzere kullanılan köprü tedavisi, çene kemiğine ya da diş köküne değinmediği için yine kalıcı bir çözüm olmaktan oldukça uzaktır. Tam olarak bu yüzdendir ki köprü tedavisi ile kapatılan diş boşluklarında alt yapısal sorunlar baki kalmaya devam eder.

 

Az evvel bahsetmiş olduğumuz kanatlı diş köprüleri de, onları yaptıran hastalar arasında en sorun yaratan tedavi yöntemleri arasında bilinmektedir. Tek bir dişe ya da iki dişe birden yüksek miktarda kuvvet uygulamak zorunda olan bu köprüler, çiğneme ya da ısırma esnasındaki baskıya gelemeyecek kadar hassas ve dayanıksız bir yapıya sahiptir.

 

İmplant Mı Köprü Tedavisi Mi: Sizin İçin En Uygun Olanı Hangisi?

Gördüğünüz üzere implant tedavisi de, köprü tedavisi de farklı teknikler kullanılarak inşa edilen diş eksikliği giderme yöntemleridir. Diş köprüleri iki diş arasında yer alan boşluğu yapay bir diş ile kapatmadan ibaretken implantlar, çene kemiğine yerleştirilen titanyum bir vidadan meydana gelir ve hastaya diş boşluğu yerine “gerçek bir diş” kazandırma hissiyatı vermeyi amaçlar. Şimdi gelin, köprü tedavisini ve implant tedavisini yakından karşılaştıralım ve sizin için en uygun olan yöntemi seçmenizde yardımcı olalım:

Dayanıklılık:İmplant vidaları doğrudan çene kemiğine yerleştirilir ve gerçek diş kökü ile benzer bir işlev göstermeleri beklenir. Köprülerin diş kökü ile içeriden hiçbir bağlantısı olmadığı için implant kadar dayanıklı değildir.

Uzun Vadeli Kullanım:Çene kemiğine yerleştirilen implant vidası üzerine konan kuron diş, doğal dişinize yakın bir alt yapıya sahip olduğu için ömür boyu kullanım vadeder. İmplant tedavileri sonrası uzun süreli kullanım oranı yüzde yüze yakındır. Öte yandan köprü tedavilerinin ömür boyu işlevsellik gösterdiğine diş hekimliği dünyasında neredeyse hiç rastlanmamıştır.

Ağız & Diş Problemlerini Giderme:İmplant, dişteki eksiklikten meydana gelen yapısal sorunları, çene kemiğine yerleştirilen vida sayesinde giderir. Öte yandan köprüler, sadece dışarıdan gözüken boşluğu doldurmak üzere kullanılan, geçici çözümlerdir. Başka bir deyişle implant hem estetik hem fonksiyonel açıdan, diş boşluğunu 360 derece bakış açısı ile iyileştirirken köprü tedavisi geçici ve kozmetik bir çözüm sunmaktadır.

Maliyet:Her ne kadar implant fiyatları, köprü fiyatlarına nazaran daha yüksek olsa da, kişi implant tedavisini hayatında sadece bir kere yaptırmak zorunda kalacaktır. Öte yandan düşük bir maliyete yaptırmış olduğunuz köprü, birkaç yıl içerisinde bozularak işlevselliğini kaybedecek ve size yeniden bir maliyet teşkil edecektir. Bu yüzden de implant mı köprü mü sorusuna cevap ararken sadece genel olarak fiyatları değil, her iki tedavi yönteminin de sunduğu fiyat-performans oranını incelemek gerekir.

Uzman Görüşü:Alanında uzman diş hekimleri, hem uzun vadeli kullanım, hem fonksiyonellik, hem sağlık hem de estetik açıdan diş eksikliği giderilmesinde en güncel ve kalıcı yöntemin implant tedavisi olduğunu vurguluyor.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz