Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği

Dentdizayn Bağdat Caddesi & Sancaktepe Diş Hastanesi - Estetik Diş HekimliğiKusursuz bir gülüş, bembeyaz dişler, sağlıklı ve düzgün bir ağız… Söz konusu dişlerde estetik olduğu zaman tüm bunlara ve çok daha fazlasına sahip olmanız mümkün. Estetik diş hekimliği, diş beyazlatmadan gülüş tasarımına, implant tedavisinden protez dişlere kadar pek çok farklı estetik diş çözümünü sunmasıyla bilinir. Estetik diş hekimliği yöntemleri, diş estetiği fiyatları ve dişlerde estetik ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi burada sizin için derledik. Ayrıca kliniklerimizden destek almak için iletişim sayfamızı ziyaret ederek bizden randevu alabilirsiniz.

 Estetik Diş Hekimliği Nedir?


Estetik diş hekimliği, dişlerinizdeki sağlık sorunlarından çok estetik problemleri çözmeye yönelik olan bir dişçilik alanı olarak karşımıza çıkar. En basit hali ile estetik diş hekimliği esnasında gerçekleştirilen çözümlerin büyük bir kısmı, aslında tıbbi açıdan elzem işlemler değildir. Bununla birlikte estetik diş hekimliği kapsamında olup da hem hastanın estetik görünümünü, hem sağlığını olumlu anlamda etkileyebilen prosedürler de yok değildir. Estetik diş hekimliği çerçevesinde sağlayan çözümler, her şeyden önce kişinin kendine olan özgüvenini iyileştirmek olmak üzere pek çok açıdan avantaj sağlar. Daha az diş gıcırdatması ve diş temizliğinin daha kolay sağlanması gibi bonus etkilere de vesile olması mümkün.

 Estetik Diş Hekimliğinin Avantajları Nelerdir?


Estetik diş hekimliğinin özellikle genel diş hekimliği ile kıyasla sunduğu pek çok avantaj vardır. Diş temizliği, dolgu, kanal tedavisi ve diş çekimi gibi tıbbi dental sorunlar ile ilgilenen genel diş hekimliği ile estetik diş hekimliği arasındaki en temel fark, estetik diş hekimliğinin pozitif kozmetik çözümler sunarak hastaya ekstradan avantaj sağlıyor olmasıdır. Estetik diş hekimliğinde özellikle son yıllarda yapılan geliştirme ve iyileştirmeler, bir yandan prosedürleri daha hızlı hale getirirken diğer yandan da tedavilerin acısız ve ağrısız bir şekilde tamamlanmasını sağlıyor. Örneğin lazer destekli diş beyazlatma ve diş eti estetiği gibi prosedürler, tamamen ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Daha karmaşık olan implant gibi tedaviler için ise etkili ve zararsız uyuşturma yöntemleri sunularak tedavi sonrası hastanın minimum ağrı ve maksimum memnuniyet ile ayrılması amaçlıyor. Estetik diş hekimliği alanındaki pozitif teknolojik geliştirmeler ve modernizasyonlar, asgari düzeyde ağrı ile kusursuz bir gülüşe sahip olmayı mümkün kılıyor. Peki, insanlar neden ağız ve diş sağlıklarını doğrudan etkilemeyen estetik diş çözümlerine başvuruyorlar? Bu sorunun çok geçerli bir cevabı var: Yaşam kalitesi. Kariyerinizi belirleyebilecek o önemli toplantı, arkadaşlarınızla geçireceğiniz o eğlenceli akşam ya da hayatınızın aşkını bulabileceğiniz o randevu… Hepsinin istediğiniz yönde ilerlemesini sağlamak için kusursuz bir gülüş, bazen yeter de artar bile. Yapılan bilimsel araştırmalara göre gülümsediğiniz anda hissettiğiniz özgüveniniz, yaşam kalitenizi artırmakla kalmıyor, aynı zamanda o an içinde bulunduğunuz durumu sizin için daha kolay ve rahat hale getiriyor. Dişin sarı renkte olması, dişlerinizin yamuk durması ya da iki dişiniz arasındaki o ufak boşluktan dolayı gülümsemekten çekinmediğiniz zaman hayat daha keyifli bir hale gelebiliyor. Başka bir deyişle diş estetiği tedavi yöntemleri, kişiye en az fiziksel olduğu kadar ruhani ve manevi değer de katıyor.

Estetik Diş Çözümleri Nelerdir?


Söz konusu estetik diş çözümleri olduğu zaman pek çok farklı diş estetiği sorununa çeşitli yöntem ve tekniklerle yaklaşmak mümkün oluyor. Şimdi gelin, muayenemizdeki estetik diş hekimi ile sözleşerek alabileceğiniz estetik diş çözümlerine yakından bakalım.

1. Diş Beyazlatma


Elbette diş estetiği dendiğinde akla gelen ilk işlem, diş beyazlatma olmaktadır. Dişlerin üzerindeki leke ve renk bozukluklarını ortadan kaldıran, aynı zamanda dişleri birkaç ton daha açık bir renge kavuşturan diş beyazlatma prosedürleri, gerçekleştiği andan itibaren gözle görünür bir etki yarattığı için en popüler diş estetiği tekniği olarak tanımlanabilir. Diş estetiği kliniklerinin farklı koşullarda başvurabildikleri farklı diş beyazlatma yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi, ev tipi diş beyazlatmadır. İsminden de anlaşılabileceği gibi ev tipi diş beyazlatmada, beyazlatma işleminin büyük bir kısmı hasta evinde gerçekleştirilmektedir. Hastaya diş hekimi tarafından verilen beyazlatıcı jel, yine ona özel ağız ölçülerinde hazırlanan beyazlatma plakları yardımı ile kullanılarak yaklaşık 10-15 gün içerisinde etkisini tamamen göstermiş olur. Ofis tipi diş beyazlatma ya da daha yaygın adı ile lazerli diş beyazlatma işlemi ise dişçi muayenesi ortamında, çok daha kısa bir sürede gerçekleşen beyazlatma işlemidir. Bahsi geçen bu beyazlatıcı jel, lazer yardımı ile dişlere yedirilerek çok daha kısa bir sürede beyazlatma etkisi göstermesi beklenir. Bu prosedürün toplam süresi 1-1,5 saat gibi kısa bir zaman dilimine denk gelmektedir. Kanal tedavisi esnasında estetiği bozulan dişlere yönelik tek diş beyazlatma yöntemi ve hem ev, hem ofis tipi beyazlatmayı bir araya getiren kombine diş beyazlatma yöntemi de diğer diğer beyazlatma çeşitleri arasında yer almaktadır.

2. Ortodonti İşlemleri


Eğer diş çapraşıklığı ya da diş yamukluğu gibi şikayetleriniz varsa elbette size ortodonti tedavisi kapsamında genel bir diş hekimi yardımcı olabilir. Söz konusu estetik ortodonti tedavisi olduğu zaman ise devreye telsiz ortodonti prosedürleri girer. Bir yandan dişlerdeki çapraşıklığı ve yamukluğu gidermeyi amaçlayan bu tedavi, diğer yandan en büyük dezavantajı, sağladığı estetik yoksunu görüntü olan metal telleri ortadan kaldırmasıyla öne çıkar. Invisalign ya da şeffaf plak tedavileri aracılığıyla yürütülen bu işlemlerde teller gözükmez, böylece tedavi boyunca hastanın fiziksel görünümü zarar görmez.

3. Bonding


Aralıklı ya da üzerinde kırık bulunan dişlerde, kompozit estetik diş dolgusu eşliğinde bonding işlemi yapılır. Kelimenin tanım anlamı ile “bağ kurma” anlamına gelen bonding, tabiri caizse ayrık iki diş arasında “bağ kurmaya” yarayan bir diş estetiği yöntemidir. Bahsi geçen bu kompozit dolgu, mavi halojen ya da led bir ışık uygulandığı anda sertleşerek diş hekiminin uzmanlığı ile birlikte hasarlı bölgeyi kısa bir süre içerisinde onarabilir. Söz konusu diş, orijinal rengini alana kadar zımparalanır, düzleştirilir ve cilalanır. Bonding işlemlerinde asla atlanmaması gereken bir nokta da materyalin plastik esaslı bir dolgu malzemesi olduğudur. Başka bir deyişle kozmetik olarak fiziksel özellikleri ne kadar geliştirilmiş olursa olsun, bonding ile elde edilen sonuç, hiçbir zaman porselen dolgu kadar dirençli ve kıymetli olmayacaktır. Öte yandan bonding işlemlerinin sunduğu en büyük avantaj ise minimum düzeyde diş dokusuna ulaşarak milimetrik düzeydeki ufak alanlara bile uygulanabiliyor olmasıdır. Dişler arasındaki boşluklar, dişlerdeki kırıklar ve dolgulu tedavi sonrası daha koyu renkte kalmış dişler için bonding yöntemi, rahatlıkla uygulanabilmektedir.

4. Yaprak Porselen


Diş hekimliği dünyasında “lamine veener” olarak bilinen yaprak porselenler, tıpkı tırnaklar üzerine takılan takma tırnaklarda olduğu gibi dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan, ultra ince seramik kabuklar olarak karşımıza çıkar. Porselen lamine dişler, isteyen her hastaya uygulanabilir; tek şart, dişlerin yaprak porselenleri tutabilecek kadar sağlam olmasıdır. Yaprak porselenlerin kullanım olarak tercih edilmesinin sebebi, çoğunlukla dişlerdeki estetik bozuklukları kapatmak ve dişlerin fiziksel görüntüsünü iyileştirebilmektir. Kırık ya da lekeli dişler, birbiri ile eşit boyda olmayan dişler ya da diş arası boşluklar, porselen lamine diş çözümü ile düzeltilebilmektedir. Yaprak porselen teknolojisinden önce bu sorun, ancak ve ancak kuron yöntemi ile düzeltilebilmekteydi. Lamine porselenin kuronlarla kıyasla öne çıkan avantajı, tedavi öncesinde daha az şekillendirme ve küçültme gerektirmesidir. Yaprak porselenlerin bir diğer avantajı da sigara, çay ya da kahve tüketimi gibi dişleri aşırı derecede sarartan aktivitelere karşı oldukça dayanıklı olmalarıdır. Çoğunlukla 2-3 seansta tamamlanan yaprak porselen tedavisi, elbette kişinin tedaviyi kaldırma tepkisine ve dişlerin yapısına göre farklılık gösterebilir.

5. Gülüş Tasarımı


Bilgisayar teknolojisinin nimetlerinden yararlanarak geliştirilen bu diş estetiği yöntemi, kişinin gülüşünü ciddi oranda iyileştiren bir tedavi tekniği olarak bilinir. Dijital gülüş tasarımı olarak bilinen bu teknik sayesinde tedaviye başlamadan önceki gülüş ile tedavi bittikten sonraki gülüş arasında bariz farklılıkları anında tespit etmek mümkündür. Tedaviye başlamadan önce hasta ile diş hekimi, bu dijital teknolojiyi kullanarak dişlerin tedaviden sonra oluşacak görüntüsü üzerinde karar kılarlar. Anlık olarak hastanın dişlerinin görüntüsünü dijital ortamda görebilen hasta ile doktor, yapılması istenen değişiklikleri ekranda yaparak tedavi sonunda nasıl bir görünüme ulaşılacağı konusunda ortak bir kanıya varabilir. Gülüş tasarımı ile ilgili şu noktaya kesinlikle değinmekte fayda vardır: Ekrana yansıtılacak olan görüntüler, 3 boyutludan ziyade 2 boyutlu oldukları için birebir derinlik hissi verme konusunda tatmin edici olamayabilirler, bu yüzden de tedavi sonrası yansıtılacak olan tahmini görüntü, yalnızca hastaya fikir vermesi açısından oluşturulan bir görüntüdür. Daha gerçekçi bir görüntü elde etmek için diş hekiminizden dişlerinizin bir maketini yapmasını ve bu maket üzerinde akrilik madde ile canlı uygulama yapmasını talep etmeniz mümkündür.

6. Zirkonyum Diş


Bir diğer diş estetiği çözümü olan zirkonyum diş, beyaz renkli bir metal üzerine porselen uygulaması ile yapılan bir kaplama türüdür. Bu yöntem, özellikle pürüzsüz bir görüntü sağladığı için popülerleşmiş ve değerlenmiştir. Zirkonyum ismi verilen metalin üzerine porselen kaplanmakta ve diş hekimi, onu dilediği gibi şekillendirebilmektedir. Zirkonyum kaplamanın en önemli avantajı, ışığı geçiren bir yapıda olmasıdır. Böylece doğal dişlerle birebir uyum sağlar ve doğal bir görünüm elde edilmesine vesile olur. Zirkonyum, özellikle köprü ve kaplama yapımında öncelikli tercih edilen bir metaldir. Doğal dişlerle oluşturduğu uyum sebebiyle dişlerini yaptırmak isteyenler tarafından çokça talep görmektedir. Oldukça sağlam bir metal olan zirkonyum, üzerine kaplanan porselene de yüksek dayanıklılık kazandırır. İnsan sağlığı açısından herhangi bir zararı bulunmayan zirkonyumun, diğer metallere nazaran çok daha estetik olduğu gözlemlenmektedir. CAD-CAM denen bilgisayar destekli cihazlar tarafından üretilen zirkonyum dişler, uzman elinden çıktığında sıfıra yakın hata payı ile üretilmektedir.

7. Protez Diş


Tam diş protezleri, dişlerini kaybetmiş olan hastaların başvurduğu bir estetik diş hekimliği yöntemidir. Kaybedilen dişlerin yerine kullanılan ve çıkartılabilir olan bu cihazlar, akrilik bir taban üzerine porselenden ya da akrilikten üretilmektedir. Tam diş protezleri, isminden de anlaşılacağı gibi dişlerin tamamını kapsarken kısmi protezler, sadece kaybedilen dişlerin yerine oturacak şekilde tasarlanarak yerleştirilir. Dişlerini tamamen kaybetmiş hastaların estetik gülüşlerine yeniden kavuşabilmeleri için protez dişler, harika bir alternatiftir. Diş protezlerinin tabanları, doğal diş eti dokusunu taklit etme amacı ile üretilen PMMA maddesinden elde edilir. Protezin üst kısmı damağı tamamen kaplarken alt protezler U şeklinde tasarlanır ve dil için yeteri kadar boşluk bırakmayı amaçlar. Hem üst, hem alt protezler, diş dokusunun üzerine yerleştirildikten sonra vakumlanarak yerine tutturulur. Bunun için diş protezi yapıştırıcı krem de kullanılabilir, böylece dişler sabitlenerek protez altına girdiğinde rahatsızlık oluşturan yiyecek artıkları da engellenmiş olur. En iyi estetik diş hekimliği hizmetlerini almak, kliniğimizdeki diş estetiği hekimlerimize danışmak ve diş estetiği fiyatları hakkında bilgi edinmek için muayenemiz ile iletişime geçmeniz yeterli.



Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz